maandag 12 oktober 2009

Tera Melos - Drugs to the Dear Youth (2007, Self-released - 2009, Sargent House


Tera Melos - Drugs to the Dear Youth
(2007, Self-released - 2009, Sargent House)

Wat is er nou een beter excuus voor een review dan deze prachtige heruitgave op het befaamde Sargent House? Deze voor het eerst in 2007 zelfuitgebrachte EP betreft de tweede officiƫle release van Tera Melos. Eerder verschenen al een zeer mysterieuze demo en het naamloze debuut (vaak Melodies of Tera Melos genoemd). Begonnen als quartet is de formatie ondertussen gekrompen tot een trio dat vooral draait om gitarist en vocalist Nick Reinhart (ook bekend van de samenwerking met Hella drummer Zach Hill onder de naam Bygones). Tera Melos zweeft ergens in het onduidelijke hokje van de math rock, prominente invloeden in hun spel komen onder andere uit jazz, post-hardcore en ambient.

Dit alles smelt samen tot een stel zweverige songs die tijdens een eerste luisterbeurt nogal chaotisch over kunnen komen. Als men er goed voor gaat zitten is echter te horen dat het hier niet gaat om een aantal ADHD-patiƫnten maar muzikale genialiteit. De uitgesponnen gitaarriffs in combinatie met
ambient elektronica en jazzy drums zijn perfect op elkaar afgestemd. De vraag blijft of men het doel had om ongeloofelijk technische muziek te maken en toevallig op een mooi geheel uitkwam of dat het net andersom is gebeurd. Dit is natuurlijk totaal niet van belang bij het genieten van deze plaat. Hoogtepunt is duidelijk het korte interlude Ambassadors of All that is Good dat wordt gevolgd door het epische 40 Rods to the Hogs Head waarin alle onderdelen van Tera Melos prachtig naar voren komen. Al met al een geweldige plaat die soms op het randje zweeft tussen totaal verloren gitaargepingel en prachtige songs, gelukkig blijven de heren altijd netjes binnen de lijntjes. Is dit alles toch wat teveel? Dan raad ik het hierop volgende gedeelde album met By the End of Tonight aan waarop het gaspedaal iets minder diep wordt ingetrapt en er wat meer oog is voor zang.

Review door: Kevin Jansen

Tera Melos myspace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers